• Bojan Stolić

  • 
   Naziv: John Lee Hooker
   Tehnika: pastel
   Dimenzije: 30x40 cm
   Godina izrade: 2001
   Datum postavljanja: 21.10.2015.
  • Autor: Bojan Stolić
   Naziv: John Lee Hooker
   Tehnika: grafika- tehnika suva igla
   Godina izrade: 2001
   Datum postavljanja: 21.10.2015.
   Broj pregleda: 1021
  • 
   Naziv: Deda Iva
   Tehnika: pastel
   Dimenzije: 30x40 cm
   Godina izrade: 2014
   Datum postavljanja: 21.10.2015.
 • Biografija:
  http://blog.palanacke.com/drustvo/zanimljiv-zivotni-put-bojana-stolica-smederevca-zaposlenog-u-smederevskoj-palanci-rad-u-maksiju-hobi-slikarstvo-zivot-i-posao/


  Zanimljiv životni put Bojana Stolića Smederevca zaposlenog u Smederevskoj Palanci

  BY PALANAČKE · 2 OKTOBAR, 2015

  Iz prvog pokušaja nisam uspeo da upišem Akademiju, pa sam upisao Višu politehničku školu u Beogradu, ali moj cilj je i dalje bila Akademija – priča naš sagovornik  Zanimljiva je životna biografija, tridesetpetogodišnjeg Bojana Stolića rođenog Smederevca, koji živi i radi u Smederevskoj Palanci.

  Palančani ga znaju kao, uvek ljubaznog i nasmejanog, radnika „Maksija“, a njegova životna priča je umetnost, konkretnije slikarstvo.

  Počeo je kao klinac crtajući dedinu duboku cipelu i do dana današnjeg ostao zaljubljen u slikarsko platno.

  Imajući u vidu da sam potekao iz skromne domaćinske porodice, a da su mi preci bili prosvetari i lekari, težio sam da što viŠe postignem u životu i ostvarim se i u druŠtvu kao umetnik – kaže Stolić. – Za umetničko obrazovanje sam se spremao još od osnovne škole kod Selimira JovanoviĆa – Seleta istaknutog smederevskog vajara i profesora. Školu za dizajn sam upisao iz drugog puta 1995. godine u Beogradu i to direktno drugu godinu, uz polaganje diferencijalnih predmeta. Putovao sam u školu svakoga dana iz Smedereva i završio je sa odličnim uspehom.

  Posle srednje škole logičan put našeg sagovornika bio je Fakultet likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, ali…

  -Iz prvog pokušaja nisam uspeo da upišem Akademiju, pa sam upisao Višu politehničku školu u Beogradu, ali moj cilj je i dalje bila Akademija – ističe Stolić.

  Trebalo je obezbediti i novac za svakodnevni život pa se pred ambicioznog mladića isprečila dilema školovanje ili posao.

  Nisam imao prihoda tako da sam odabrao posao – kaže Stolić. – Posle nekoliko neuspešnih pokušaja polaganja prijemnog ispita, morao sam da se zaposlim i to se dogodilo 2004. godine kada sam počeo da radim u „Maksiju“ u Beogradu.

  U međuvremenu, uporedo sa poslom, pokušao je da završi i Višu umetničku školu, ali nije išlo.

  U svojoj umetničkoj biografiji Stolić ima učešće na Grafičkoj koloniji u Smederevu. Izlagao je uglavnom u rodnom gradu. Veliki je ljubitelj muzike, svira usnu harmoniku i nastupao je sa mnogim bendovima koji su gostovali u Smederevu.

  „Život piše romane“, a životna priča Bojana Stolića baš je za knjigu. Umetnik i trgovac u jednom biću…

  Ipak, slikarstvo je njegov životni put. Okušao se u mnogim tehnikama. Radovi koji se mogu videti na njegovoj fejsbuk stranici zaslužuju pažnju i respekt.

  -Što se tiče materijala i tehnika, skoro sve sam do sada probao, od vajanja u glini, duboreza, grafike, pastela, uljanih boja, pirografije, brušenja stakla, slikanja murala, ikona… – naglašava Stolić. – Sudbina me je dovela u Smederevsku Palanku gde radim, živim i stvaram.
 • Podaci za kontakt:
  Adresa: Mike Golubovića 1, 11420 Smederevska Palanka
  Telefon: 064 17 14 520
  E-mail: bstolic@open.telekom.rs
  Internet: https://www.facebook.com/Bojan-Stoli%C4%87-umetni%
Pridružite se našoj stranici na -u!
© 2024 - Portal savremenih slikara - Kontakt: slikari.rs@gmail.com
Partner: www.kunstmaler.online