• Zagorka Zaga Srbović

  • 
   Naziv: Lila bulke u ćupu
   Tehnika: ulje ispod stakla
   Dimenzije: 50x70 cm
   Godina izrade: 2009
   Datum postavljanja: 23.4.2013.
  • Autor: Zagorka Zaga Srbović
   Naziv: Leto u Neresnici
   Tehnika: ulje ispod stakla
   Dimenzije: 50x70 cm
   Godina izrade: 2008
   Datum postavljanja: 23.4.2013.
   Broj pregleda: 1333
  • 
   Naziv: Jagode
   Tehnika: ulje ispod stakla
   Dimenzije: 50x70 cm
   Godina izrade: 2000
   Datum postavljanja: 23.4.2013.
 • Depositphotos
 • Biografija:
  Slikarka Zagorka Zaga Srbović je rođena 17.03.1957. godine u Neresnici kod Kučeva. U tajne slikarstva uveo ju je još u školskim danima deda Dragoljub koji je slikao na platnu i radio duboreze. Zaga je i sama slikala tehnikom ulje na platnu sve do sredine osamdesetih godina kada se seli u Nemačku, gde otkriva slikanje ispod stakla. Ova tehnika, po viđenju umetnice, odstupa od klasičnih tehnika slikanja, zahtevnija je i traži jasno definisanu ideju, maksimalnu koncetraciju i suptilnost poteza.
  Zagino naivno slikarstvo u svojoj spontanosti dotiče suštinu života – prirodu, godišnja doba, sela i njive, male ljude, svet biljaka, insekata, životinja, ali i čudesna snoviđenja koja se graniče sa nadrealnim. Na njenim slikama koje se rađaju ispod stakla pršte boje neresničkih predela, u koje su utkane emocije, talenat zapažanja detalja i iskonski nagon za slikanjem. Puteljci, sočne travnate livade, bubamare, pečurke, cveće i žitna polja, stare kolibe, koji se kao čudom rađaju ispod stakla nastali su u potrazi umetnice za dalekim predelima detinjstva. Zaga je nepogrešivo je shvatila da jedino slikarskim sredstvima može da izrazi najskrivenije doživljaje unutrašnjih sfera emotivnog života i sublimaciju lepote Neresničkog zavičajnog kraja.
  Zaga voli da eksperimentiše i slika ne samo ispod ravnog stakla, već i na kamenju i na vazama.
  Imala je 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u brojnim humanitarnim akcijama. Visoko mesto u srpskoj naivnoj umetnosti izborila je ne samo zahvaljujući talentu imaginacije već upravo i senzibilnom odnosu prema ljudima.
  Zagorka Zaga Srbović već nekoliko godina živi na relaciji Srbija – Nemačka. Radi i izlaže svoje slike u galeriji-ateljeu “Zaga S Art” u Neresnici i Hanoveru u koje svakodnevno prima sve one koji nalaze lepotu i bogatstvo u naivnoj umetnosti.
  Zaga Srbović je član Udruženja HollerArt Nemačka, Udruženja Zug Švajcarska, Udruženja radnika umetnika Srbije, Udruženja Sergej Jovanović-Beograd i Udruženja Đura Jakšic Požarevac.

 • Podaci za kontakt:
  Adresa: Neresnica (Kod Kučeva) 12 242 ,
  Telefon: +381 12/889 122, +381 64/2713 710
  E-mail: zagasrbovic@gmail.com
  Internet: www.zagasrbovic.com
Pridružite se našoj stranici na -u!
© 2021 - Portal savremenih slikara - Kontakt: slikari.rs@gmail.com
Katalog linkova - Vremenska prognoza