• Ljiljana Ilić Petrović AZ

  • 
   Naziv: Mrtva priroda sa ćupom
   Tehnika: ulje na platnu
   Dimenzije: 50x60 cm
   Datum postavljanja: 17.5.2010.
  • Autor: Ljiljana Ilić Petrović AZ
   Naziv: Ljubav
   Tehnika: Grafitna olovka
   Dimenzije: 70x50 cm
   Datum postavljanja: 17.5.2010.
   Broj pregleda: 1200
  • 
   Naziv: Kliker 2
   Tehnika: Grafitna olovka
   Dimenzije: 70x50 cm
   Datum postavljanja: 17.5.2010.
 • Depositphotos
 • Biografija:
  Biografija

  Ljiljana Ilić-Petrović AZ rođena je 1953. godine u Azanji, gde je i povukla svoje prve umetničke poteze prstom po prašini te naslikala svoje prve slike na zidovima porodične kuće. Tu je odrasla okružena prirodom i konjima: dvema ljubavima koje će naći put do njenih slika kao jedni od glavnih motiva.

  Završila je Višu pedagošku školu u Beogradu 1975. godine i od tada radi sa decom kao nastavnik likovne kulture u Smederevu i okolini. Nakon dugogodišnjeg rada u školi, i u penziji nastavlja da vodi dečju likovnu radionicu Atelje AZ. Osim klasičnog crtanja, slikanja i vajanja, svoje učenike podučava i brojnim drugim tehnikama: tapiseriji, ikonopisanju, drvorezbarenju, graviranju, pirografiji, pozlaćivanju, filcanju vune, preradi papira, reciklaži, izradi bižuterije. U njenoj radionici stasali su mnogi zapaženi mladi umetnici, od kojih su neki osnovali Udruženje likovnih umetnika UL-AZ.

  Njene omiljene tehnike su crtež olovkom, ulje na platnu i akrilik. Imala je pet samostalnih i više od četrdeset kolektivnih izložbi. Njena najzapaženija izložba bila je 1995. u Smederevu, sa temom „Egzodus“, gde je na seriji ulja na platnu prikazala stradanje Srba. Ipak, intenzivno se bavi slikarstvom tek od 2000. godine, od kada je izradila brojne portrete, mrtve prirode, slike konja i konjanika, ilustracije, pejzaže.

  Taj rad naročito intenzivira za vreme epidemije korona virusa 2020. godine, kada je sebi zadala izazov „slika na dan“. Na tim slikama, osim motiva prirode, naći će se i pomalo bizarni motivi doručka sa tradicionalnim srpskim pojačivačima imuniteta: belim lukom i slaninom.

  Magdalena Petrović Jelić
 • Podaci za kontakt:
  Adresa: Đure Daničića 91., 11300 Smederevo
  Telefon: 026-4617-079, 064/20-369-52
  E-mail: azljilja@gmail.com
  Internet: https://ljiljanailic.art/
Pridružite se našoj stranici na -u!
© 2021 - Portal savremenih slikara - Kontakt: slikari.rs@gmail.com
Katalog linkova - Vremenska prognoza