• Milica Da Costa

 • 

  Slike:
 • Biografija:
  Milica Da Costa, rođena u Vranju 1990. godine.
  Milica je aktivna na polju umetnosti od 1999. godine kada počinje rad sa svojim prvim mentorom, akademskim slikarom Draganom Stojanovićem Šutilom. U tom periodu savladava osnove anatomije, teoriju boja, forme i različite tehnike slikanja. S obzirom na to da je tada još uvek u fazi učenja, drži se realizma.

  Kasnije, od 2003. do 2009, priprema se za Akademiju umetnosti u privatnoj umetničkoj školi u svom rodnom gradu sa akademskim slikarom, Vesnom Marinković Stanković i njenim suprugom, grafičkim dizajnerom, Goranom Stankovićem. S obzirom na to da je likovna radionica bila pod okriljem Narodnog univerziteta u Vranju, Milica dobija priliku da izlaže svoje radove u lokalnoj galeriji zajedno sa studentima Likovne akademije. Od 2016. do 2018., naporno radi sa svojim drugim mentorom, akademskim slikarom iz Niša, Slavoljubom Todorovićem Zorkinom, koji je podučava klasičnom akademskom slikarstvu i tehnologiji boja. Njeni tradicionalni portreti su upravo iz te faze, nakon čega je usledila plava faza i prva samostalna izložba.

  U međuvremenu, Milica postaje član Multimedijalnog udruženja umetnika „Car Konstantin”, a svoje radove redovno izlaže tokom proteklih godina.
  Zbog svoje posvećenosti i trudu da popularizuje Udruženje, dodeljuje joj se uloga člana Nadzornog odbora. Da Costa se uključuje u potragu za donacijama, sponzorstvima i partnerstvima. Takodje radi na reputaciji Udruženja.

  U toku 2018. godine, Milica osniva neformalnu grupu umetnika „Kreativni dijalog” i počinje sa realizacijom humanitarnih projekata na teritoriji grada Niša. Realizuje dva projekta, sponzorisana od strane grada Niša i pod okriljem Resurs centra Niš zahvaljujući inicijativi udruženja Mladi ambasadori. Projekti su humanitarnog karaktera i odnose se na velike murale u Domu za decu i omladinu „Duško Radović” i ustanovi za dnevni boravak dece I omladine ometene u razvoju „Mara” u Nišu. Nakon toga, nastavlja sa humanitarnim projektima, a uključuje se i u projekte vezane za zagađenje.

  Godine 2019., Milica iz tradicionalnih formi prelazi u savremene i apstraktne i privlači pažnju javnosti drugom samostalnom izložbom, potpuno drugačijom od prethodne. U ovoj fazi njene likovne karijere, sarađuje sa oba svoja mentora.

  Slavoljub Todorović Zorkin o likovnom stvaralaštvu Milice napisao je:
  „Stvaralaštvo Milice Kostić Šariz odiše heterogenošću koju ona pokušava da homogenizuje i predstavi novi likovni izraz. Moguće je dotaći sazvučje heterogenosti koju ona gradi transcendentalnom introspekcijom. Milica zapravo pokazuje da u umetnosti ne postoji nešto što je nemoguće a upravo u tom segmentu živi bezgranično izvorište mogućnosti. Moguće je da Milica pokazuje suštinu stvaranja, ukazujući na to da umetnost nije u stanju da napreduje, već u stanju menjanja, baš kao materija. Smisao i cilj umetnosti je sloboda. Sloboda je takođe put a ne cilj i ona je otrgnuta iz introspektivne kontemplativnosti stvaraoca. Milica najčešće koristi svoj način vizualizacije bez opterećenja koja dolaze iz sfere likovne teorije koju uzima samo onoliko koliko je to potrebno. Njena hrabrost je zadivljujuća, ona je samosvojna, beskompromisna, impulsivna, što se veoma lako može uočiti na njenim likovnim predstavama. Doktrina je za nju samo reč koja ima prizvuk dogmatičnosti. Ponekad se dela prema imenu odnose antagonistički, možemo reci magritovski, zapravo ne korespondiraju, nemaju tangenti sa delom. Njeno likovno delovanje dokazuje da su likovna dela nedostižni visovi oko kojih mi samo kružimo i doživljavamo, a ne objašnjavamo.”

  SAMOSTALNE IZLOŽBE

  Izložba „Blizanačke duše”, kafe galerija „Paris Art“, 2018
  Izložba „Iluminacija”, kafe galerija „Dnevna soba”, 2019

  GRUPNE IZLOŽBE

  Izložba polaznika likovne radionice, Galerija Narodnog univerziteta, Vranje, 2003
  Godišnja izložba članova likovne radionice, Galerija Narodnog univerziteta, Vranje, 2004
  Kolektivna izložba članova Udruženja „Car Konstantin”, Galerija Niškog kulturnog centra, Niš, 2017
  Kolektivna izložba članova Udruženja „Car Konstantin”, Galerija Niškog kulturnog centra, Niš, 2018
  Kolektivna izložba članova Udruženja „Car Konstantin”, Galerija Niškog kulturnog centra, Niš, 2019
  Svetosavski likovni salon, osvojeno 3. mesto, Vučje, 2019

  UČEŠĆE NA PROJEKTIMA I MANIFESTACIJAMA

  Humanitarni projekat „Kreativni dijalog” u okviru Resurs Centra Niš, dom „Duško Radović”, Niš, 2018
  Humanitarni projekat „Slikom do srca” u okviru Resurs Centra Niš, Centar Dnevni boravak „Mara”, Niš, 2018/2019
  Festival „Niš u srcu – Ulica otvorenog srca”, Niš 2019
  Radionica „Zelena misija" - Umetnošću do čistijeg vazduha u saradnji sa "Zelenim kljucem", Opština Crveni Krst, Niš, 2019.

  Milica, osim što prodaje slike sa izložbi i iz svog ateljea, radi po dogovoru i po narudžbini.


 • Podaci za kontakt:
  Adresa: Dragiše Cvetkovića 19, 18000 Niš
  Telefon: 069/64-53-99
  E-mail: milicadacosta.art@gmail.com
  Internet: https://www.milicadacosta.com/
Pridružite se našoj stranici na -u!
© 2021 - Portal savremenih slikara - Kontakt: slikari.rs@gmail.com
Katalog linkova - Vremenska prognoza